EEN PASTOOR EN EEN TANDARTS KOMEN BIJ DE NOTARIS…
EEN OPMERKELIJKE ERFRECHTKWESTIE.
Het zal je maar gebeuren. De nalatenschap waar jij dacht recht op te hebben komt jou niet toe maar de knappe tandartsassistente van je vader of de pastoor van je lievelingstante. Alhoewel de titel van deze blog klinkt als het begin van een goede grap, konden de erfgenamen in kwestie hier niet bepaald om lachen.
Wat was er aan de hand?
In de zaak van de pastoor betrof het een oudere rooms-katholieke dame. Zij schrapte vier jaar voor haar overlijden haar geliefde nicht als erfgenaam in haar testament. Zij stelde daarvoor in de plaats de pastoor met wie zij goed bevriend was. De nicht was stomverbaasd toen ze het laatste testament onder ogen kreeg. Zij stelde de notaris de vraag of haar tante ten tijde van het opmaken van het testament nog wel goed bij haar hoofd was, met andere woorden, of haar tante nog wel wilsbekwaam was. De nicht was ervan overtuigd dat de pastoor haar vrome tante onder druk had gezet. De pastoor had omwille van persoonlijk financieel gewin misbruik gemaakt van haar diepgelovige karakter.
In de zaak van de tandartsassistente betrof het een tandarts die vlak voor zijn overlijden zijn lieftallige assistente tot enig erfgenaam benoemde. Dit tot groot verdriet van zijn drie dochters. Ook zij lieten het er niet bij zitten. Hun vader was immers dementerend en leed aan een neurologische afwijking. Daar kwam bij dat alles er op wees dat de assistente hun vader onder druk had gezet.
Oordeel
Ondanks het feit dat in beide gevallen is geoordeeld dat de testateur wilsbekwaam was ten tijde van het opmaken van het testament, pakt het voor de dochters wel goed uit maar voor de nicht niet.
In de zaak van de pastoor heeft de nicht niet kunnen aantonen dat de pastoor haar tante had bedreigd of gedwongen om haar testament ten gunste van hem te wijzigen. Het hof heeft dan ook bepaald dat de maatstaven van redelijkheid en billijkheid in deze niet meewegen en heeft in het voordeel van de pastoor beslist.
De dochters hebben daarentegen wel kunnen aantonen dat de tandartsassistente hen ten opzichte van hun vader buiten spel heeft willen zetten. Hun vader heeft onder druk van de tandartsassistente zijn testament gewijzigd. Rekening houdende met de maatstaven van redelijkheid en billijkheid heeft de rechter geoordeeld dat het onaanvaardbaar zou zijn de tandartsassistente als enig erfgenaam toe te laten.
Wijze les
De moraal van dit verhaal? De maatstaven van de redelijkheid en billijkheid kunnen in erfrechtkwesties als deze een lucratief middel zijn. Het zijn de omstandigheden van het geval die zwaar wegen en die het verschil kunnen maken of de inhoud van een testament blijft staan of omvalt.
Op vrijdag 20 maart 2020 is het de ‘Dag van het erfrecht’. Op donderdag 19 maart aanstaande kunt u ter ere van deze dag vrijblijvend telefonisch (in verband met het Coronavirus) uw erfrechtelijke kwesties aan ons voorleggen. U kunt contact opnemen met Anne-Marie Bouwmeester of één van de andere specialisten.