Jong stel overlijdt tijdens huwelijksreis, het erfrecht op z’n wreedst
De meerwaarde van een ‘rampenclausule’ in een testament.
Iedereen leest graag een goed liefdesverhaal, bij voorkeur met een happy end. Vaak gaat het ook goed, maar het kan ook wel eens heel anders aflopen. Bijvoorbeeld voor een pasgetrouwd stel dat op huwelijksreis ging naar de Dominicaanse Republiek. Wat een happily ever after had moeten worden, mondde uit in een vreselijke nachtmerrie. Lees meer in deze blog over het erfrecht op zijn wreedst als er geen testament is.
23 minuten waren zelden zó van belang
Het pasgetrouwde koppel startte hun huwelijksreis met een excursie, gevolgd door een romantisch diner. De maaltijd viel niet goed en diezelfde avond nog meldden zij zich bij de hotelreceptie met ernstige klachten. Een ziekenhuisopname was noodzakelijk. Kort na aankomst in het ziekenhuis overleed het stel, slechts 23 minuten na elkaar. Eerst de vrouw, toen de man.
Ik hoor je denken: ‘Wat een ontzettend treurig verhaal, maar wat hebben die 23 minuten ermee te maken?’. Deze minuten maakten het verschil naar wiens erfgenamen de gehele nalatenschap ging. Het koppel had namelijk, zoals veel jonge mensen, (nog) geen testament laten opmaken. Degene die het langst heeft geleefd, al verschilt het maar 23 minuten, is dan enig erfgenaam. Door het overlijden van man, ná de vrouw, erven automatisch (bij het ontbreken van kinderen) de vader, de moeder, de (half)broers en de (half)zusters van de man. De rechter bepaalde in eerste instantie dat dit alsnog 50/50 moest zijn, maar het Gerechtshof oordeelde onlangs dat de familie van de vrouw met lege handen achterblijft.
Wens en werkelijkheid
Had het koppel dit zo gewild? De kans is groot dat zij nooit over dit risico hebben nagedacht en zij zich deze gevolgen niet hebben gerealiseerd. Waar jong en verliefd Nederland namelijk niet snel aan denkt, zijn de gevolgen bij overlijden. Waarom zou je ook? Maar stel, het ergste gebeurt, wat dan?
Was dit te voorkomen?
Zeker. In een testament kun je een zogenoemde ‘rampenclausule’ opnemen. Een dergelijke clausule bepaalt dat wanneer echtgenoten binnen 30 dagen na elkaar overlijden, de nalatenschap van iedere echtgenoot naar zijn of haar eigen erfgenamen gaat. En dus niet naar de erfgenamen van de langstlevende echtgenoot. Een dergelijke clausule biedt nabestaanden zekerheid met betrekking tot de vraag wie erfgenaam is. In deze zaak duurde de rechtszaak tussen de erfgenamen tot op heden vier jaar. En nog ligt de uitkomst niet vast. Cassatie staat nog open.
Conclusie
Een testament is voor jong én oud. Met een testament houd je de regie over het afwikkelen van jouw nalatenschap en zorg je ervoor dat nabestaanden niet voor nare verrassingen komen te staan. Laat je daarom informeren en adviseren door een specialist.
Tot slot
Vragen over het opmaken van een testament of is sprake van een erfrechtelijk geschil? Neem dan gerust contact op met Anne-Marie Bouwmeester of één van onze andere specialisten voor advies of overleg.
Bron: Gerechtshof Den Haag d.d. 12 mei 2020, ECLI:NL:GHDHA:2020:891