OPEN DEUR: MAN ERFT NIKS VAN DOOR HEM VERGIFTIGDE VROUW
‘EEN BLOEDIGE HAND ERFT NIET.’
Het is niet het luchtigste onderwerp, maar daarom niet minder (juridisch) interessant. Kan een man, die zijn vermogende vrouw dodelijk vergiftigde met rattengif, na haar dood van haar erven? Het is een waargebeurd verhaal en we vertellen alle details in deze blog.
De kwestie
Halverwege 2006 ontmoette een vermogende vrouw haar prins op het witte paard in haar boekenwinkel in Wageningen. Na hun ontmoeting is het stel snel gaan samenwonen en kort daarop volgde een sprookjeshuwelijk. Ze trouwden in algehele gemeenschap van goederen. Het was tenslotte ware liefde, toch?
Een lang en gelukkig leven zat er niet in. De man maakte tijdens het huwelijk veelvuldig financieel misbruik van zijn vrouw. Met haar geld kocht hij onder andere een appartement in Marokko en verwende hij diverse vriendinnen. Alles bij elkaar ontnam hij de vrouw ruim € 300.000,-. Dit bleek niet genoeg. Hij gebruikte één van zijn vriendinnen, een Nijmeegse verpleegkundige, om toegang te krijgen tot rattengif. Hiermee vergiftigde hij zijn vrouw door elke dag kleine hoeveelheden rattengif in haar eten te vermengen. Enige tijd later is zij overleden.
Voorafgaand aan haar overlijden heeft de man voor elkaar gekregen dat de vrouw haar testament wijzigde. Dit had tot gevolg dat niet langer haar broer, zus en stiefkinderen erfgenaam waren. De man werd haar enige erfgenaam.
Erfenis?
Volgens de wet is iemand die wordt veroordeeld voor moord ‘onwaardig’ om uit de erfenis voordeel te krijgen. Maar wat betekent onwaardig zijn? Dit betekent dat iemand niet aan moord mag verdienen. In de volksmond wordt ook wel gezegd ‘de bloedige hand erft niet’. In de casus van de vergiftiging kon de man dus niets erven, ook niet als enige erfgenaam.
Gemeenschap van goederen
Er was echter ook nog een gemeenschap van goederen. De man had, ondanks zijn onwaardigheid als erfgenaam, wel recht op de helft van het vermogen van zijn vrouw vanuit het huwelijk. Dat de erfgenamen dit onrechtvaardig vonden, is niet moeilijk te begrijpen. Ze stapten dan ook naar de rechter om te voorkomen dat de man alsnog recht had op de helft van het vermogen van zijn vrouw in het kader van de algehele gemeenschap van goederen.
Wat vond de rechter?
Het Hof oordeelde dat het in deze situatie naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet kon worden toegestaan dat de man door deze moord alsnog de helft van het geld van de vermoorde vrouw zou krijgen. Het principe van ‘onwaardigheid’ uit het erfrecht werd hiermee gekopieerd naar het huwelijksvermogensrecht.
Tot Slot
Een dergelijke situatie komt natuurlijk bijna nooit voor. Heb je andere vragen over erfrecht of huwelijksvermogensrecht? Neem dan gerust contact op met Anne-Marie Bouwmeester of één van onze andere specialisten voor advies en overleg.
Bron: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden d.d. 19 mei 2020, ECLI:NL:GHARL:2020:3936