MOET U EEN ERFENIS WEL OF NIET AANVAARDEN?
Als erfgenaam heeft u recht op een deel van de erfenis. Aan het aanvaarden of verwerpen van een erfenis kunnen risico’s kleven. Het is dan ook van groot belang dat u zich goed laat informeren over de verschillende opties voordat u een keuze maakt.
ERFENIS VERWERPEN, BENEFICIAIR AANVAARDEN OF ZUIVER AANVAARDEN?
Als men geen twijfel heeft over de omvang van de nalatenschap en ervan overtuigd is dat het saldo van de nalatenschap positief is, dan kan de nalatenschap zuiver worden aanvaard.
Als twijfel bestaat over het saldo van de nalatenschap of de kans groot is dat de overledene schulden nalaat, dan heeft u twee opties. U kunt de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Dit betekent kort gezegd: ‘ik wil eerst zien waar de nalatenschap uit bestaat, vóór ik deze aanvaard’. Deze vorm van aanvaarden beschermt de erfgenaam tegen eventuele schulden uit de nalatenschap. Dit vraagt wel meer van de erfgenaam (de vereffenaar), doordat deze diverse stappen moet nemen om deze bescherming te krijgen. Voorzichtigheid is hierbij geboden, want als u zich niet houdt aan alle strikte formaliteiten, dan kunt u alsnog aansprakelijk worden gehouden voor de eventuele schulden.
De derde optie is de nalatenschap verwerpen. Hierbij zegt u eigenlijk: ‘ik verwerp mijn aandeel waardoor deze toevalt aan de opvolgende erfgenaam’. Door deze optie te kiezen, deelt u niet mee in de schulden en ook niet in de baten. Het risico daarbij is dat door de verwerping uw erfdeel toevalt aan de volgende persoon in lijn. We noemen dit ook wel plaatsvervulling.
Wees erop bedacht dat uw ongewenste aandeel zal toevallen aan de volgende in lijn, wellicht in uw eigen kinderen. Minderjarigen kunnen niet zo gemakkelijk verwerpen. Dit kan enkel door een machtiging van de kantonrechter. De vraag is of dat de bedoeling was bij het verwerpen van het erfdeel.
Iedere keuze heeft zo z’n voordeel, maar ook z’n nadeel. Het is dan ook van belang je goed te laten informeren over de gevolgen. Neem hiervoor gerust contact met ons op via bouwmeester@dkva.nl, rozema@dkva.nl of bel ons op: +31 (0) 20 676 25 00.