Wanneer u als Nederlander in Nederland woont, de Nederlandse nationaliteit bezit en ook in Nederland overlijdt, dan zal het Nederlandse erfrecht van toepassing zijn op uw nalatenschap.
Echter, als u -bijvoorbeeld- in Frankrijk woont, maar de Nederlandse nationaliteit bezit, dan is niet automatisch het Nederlandse erfrecht van toepassing. Het kan zo zijn dat uw erfgenamen geconfronteerd worden met het Franse erfrecht en wat dan?
Sinds 17 augustus 2015 is de Erfrechtverordening van toepassing. In Europa geldt deze Verordening voor alle lidstaten (op drie landen na: Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk). De Verordening geeft aan 1) welke rechter internationaal bevoegd is en 2) welk nationaal erfrecht van toepassing is op de erfopvolging.
Doorslaggevend is waar de laatste gewone verblijfplaats van de overledene is gelegen. Stel, Jan woont sinds zijn pensioen in Spanje. Hij heeft daar zijn huis en zijn leven. Zodra Jan komt te overlijden, dan is de Spaanse rechter bevoegd en wordt het Spaanse erfrecht toegepast op de nalatenschap van Jan.
Gewone verblijfplaats
Om de gewone verblijfplaats vast te stellen, moet de rechter een oordeel vormen over alle aspecten die het leven van de erflater/overledene hebben gekenmerkt in de jaren voorafgaand aan zijn overlijden en op het tijdstip van overlijden. Het betreft een feitelijke invulling van de maatschappelijke leefsituatie van de overledene.
Rechtskeuze
Valt er nog iets te kiezen? Jazeker! U kunt in uw testament een rechtskeuze opnemen. Met deze keuze geeft iemand aan waar zijn voorkeur van nationaal erfrecht naar uitgaat. Wel is daarvoor vereist dat degene die de rechtskeuze maakt ook de nationaliteit heeft van het betreffende land. Het nationale recht van het land dat wordt gekozen, bepaalt de geldigheid van het testament en vervolgens de gehele erfopvolging van de persoon in kwestie.
Europese verklaring van erfrecht
Tot slot nog de mogelijkheid van het opstellen van een Europese verklaring van erfrecht. Deze is bedoeld om de erfgenamen in staat te stellen in een andere lidstaat het bewijs te leveren van hun hoedanigheid en hun rechten op de nalatenschap. Het is aan de erfgenamen om zo’n Europese erfrechtverklaring op te laten maken door een gespecialiseerde notaris.
Erfrechtverordening niet van toepassing?
Heeft de overledene een gewone verblijfplaats in een land dat niets met de Verordening te maken heeft? Dan bepaalt de nationale wetgeving van dat land welke rechter bevoegd is en welk nationaal erfrecht van toepassing is. Wellicht is dan niet de gewone verblijfplaats bepalend, maar bijvoorbeeld de nationaliteit.
Is een persoon overleden voor 17 augustus 2015, en diens nalatenschap opgevallen voor die datum, dan bestaat de mogelijk dat het Haags Erfrechtverdrag 1989 van toepassing is.
Vragen over internationaal erfrecht?
Wilt u weten of uw nalatenschap mogelijk met andere regelgeving te maken krijgt na uw overlijden? Bent u een erfgenaam en heeft u te maken met internationale regelgeving? Of heeft de erflater een testament opgemaakt en daarin een rechtskeuze opgenomen? Onze specialisten helpen u graag verder.
Neem contact met ons op via bouwmeester@dkva.nl, rozema@dkva.nl of bel ons op: +31 (0) 20 676 25 00.